Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789608736412
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
(...) Στην παρούσα μελέτη η πόλη εντάσσεται στο ευρύτερο ιστορικό της περιβάλλον και εξετάζεται σε συνάρτηση με τεκταινόμενα στο ελληνικό κράτος. Επιδιώκεται ο μέγιστος δυνατός συσχετισμός των ζητημάτων συγκρότησης του αστικού χώρου με τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δεδομένα. Δεν γίνεται μια απλή `γραμμική` καταγραφή των οικιστικών γεγονότων αλλά επισημαίνεται, αναλύεται και ερμηνεύεται η αλληλουχία των βασικών `στιγμών` της οικιστικής εξέλιξης της πόλης. Η οικιστική οργάνωση αντιμετωπίζεται ως τελική συνισταμένη συγκεκριμένων και πρακτικών αναγκών του κοινωνικού και οικονομικού σχηματισμού, ιδεολογικών αναζητήσεων και συγκρούσεων του συγκεκριμένου τόπου. Τα ιστορικά γεγονότα, τα δημογραφικά στοιχεία, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες βρίσκονται σε συνεχή διαλεκτική με τη δημιουργία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η οικονομική και κοινωνική οργάνωση ερμηνεύουν τις διαδικασίες παραγωγής του χώρου και αντίστροφα, ο κατασκευασμένος χώρος αποκαλύπτει την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της εποχής του. Υιοθετήθηκε επιστημονική μέθοδος πολύπλευρη και ορθολογική με στόχο την αποκάλυψη των ποικίλων όψεων των ζητημάτων και καταβλήθηκε προσπάθεια για αποφυγή προκαταλήψεων και ρομαντικών αναπολήσεων. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Η Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά είναι Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (τ. Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) και Πρόεδρος του Τμήματος (2014-2018). Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1972-1977). Είναι διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2004). Έχει ασχοληθεί με ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες της ιστορικής κληρονομιάς και με αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες. Εκπόνησε σημαντικό αριθμό μελετών Δημοσίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει πολυετή δραστηριότητα που σχετίζεται με την έρευνα της ιστορίας της αρχιτεκτονικής οικισμών του ελλαδικού χώρου. Έχει συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών. To 2006 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής. Τιμήθηκε με Έπαινο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1996).
Στο συγγραφικό της έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα βιβλία:
- "Η πόλη της Χίου: Κοινωνία, πολεοδομία, αρχιτεκτονική", Χορηγοί Δήμος Χίου-Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, Αθήνα 1994, (Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών 1996).
- "Το πνευματικό κέντρο της Χίου: Πολεοδομική και αρχιτεκτονική επισκόπηση", Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου, Αθήνα 1996.
- "Σαντορίνη: Κοινωνία και χώρος, 15ος-20ός αιώνας", Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια, Αθήνα 1997.
- "Το κάστρο της Χίου: Οι οχυρώσεις και η περιτειχισμένη πόλη από το μεσαίωνα στις μέρες μας", εκδόσεις Αιγέας, Χίος 2001.
- "Πόλη Χίου 1830-1940. Πολεοδομική εξέλιξη από τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κατοχής στο ελληνικό κράτος", Αθήνα 2004.
- "Αγρίνιο: Πολεοδομική εξέλιξη από την αναδημιουργία στην ακμή του μεσοπολέμου (1830-1940)", Έκδοση Δήμου Αγρινίου, 2010.
- "Πολεοδομία στο ελληνικό κράτος, 1833-1890 / Urban planning in the Greek State, 1833-1890", έκδoση Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, Αγρίνιο 2012.
- "Η ελληνική πόλη από τον Ιππόδαμο στον Κλεάνθη", Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Αθήνα 2015, http://hdl.handle.net/11419/2927
- "Σχεδιασμός και έγγειος ιδιοκτησία στην Αθήνα 1833-1922", εκδόσεις Παρασκήνιο, Αθήνα 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα