Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789609408660
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το νέο βιβλίο της σειράς `ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ` έχει ως θέμα τις `Άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821`. Ο Αγώνας του 1821 αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας και την
αφετηρία της αναγέννησης του ελληνικού έθνους. Η Επανάσταση παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις κατά τα εννέα χρόνια της διάρκειάς της, με εναλλαγές επιτυχιών και αποτυχιών αλλά και εμφύλιους σπαραγμούς. Πέρα όμως από τις πολεμικές επιχειρήσεις, υπάρχουν γεγονότα και συμβάντα, τα οποία δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς από την ελληνική ιστοριογραφία.
Κάτω από ποιες συνθήκες συντάχθηκε η Διακήρυξη της Καλαμάτας τον Μάρτιο του 1821; Πότε δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Επαναστατικός Στόλος; Τι σύμβολα έφεραν οι ποικίλες σημαίες της Επανάστασης; Ποια ήταν η γνώμη του Παλαιών Πατρών Γερμανού για τους συναγωνιστές του; Πώς οι Έλληνες αντεπεξήλθαν στις οικονομικές ανάγκες του Αγώνα; Τι συνέβη με το περίφημο `Σκάνδαλο του Λονδίνου`; Πώς περιγράφει την καταστροφή του Μεσολογγίου ένας αυτόπτης μάρτυρας; Πότε καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ως επίσημη επέτειος της Επανάστασης; Τα παραπάνω ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις σελίδες του συναρπαστικού αυτού βιβλίου.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Νίκος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Μεταξύ των ετών 2001-2010 διετέλεσε αρχισυντάκτης στο περιοδικό "Μεγάλες Μάχες" των εκδόσεων Περισκόπιο καθώς και διευθυντής σύνταξης στις μονογραφίες των εκδόσεων. Είναι ειδικός στη στρατιωτική ιστορία.
Έχει συγγράψει 200 άρθρα και εννέα βιβλία ιστορικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο "Πόσο Αλήθεια Γνωρίζουμε το 1940;" που έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Historical Quest.
Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως σύμβουλος στην τηλεοπτική εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Στρατηγός Κολόμβας Νικόλαος κατάγεται απ΄ το Μεσολόγγι. Αποφοίτησε το 1950 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Κατά τη διάρκεια της υπέρ τα 36 συνεχούς σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε νευραλγικές διοικητικές και επιτελικές θέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ως Αντιστράτηγος, διετέλεσε Δκτής Γ! Σ. Στρατού, του οποίου διατηρεί τον τίτλο του Επιτίμου Διοικητού. Υπηρέτησε επίσης επί 2ετίαν ως Ανχης, Έλληνας αντιπρόσωπος, στο Συμμαχικό Στρατηγείο στη Βερόνα Ιταλίας. Είναι απόφοιτος των κυριοτέρων Σχολών Εσωτερικού (ΑΣΠ, ΣΕΘΑ κ.ά) και των κάτωθι Σχολών Εξωτερικού: α) Διοικήσεως και Επιτελών (Σχολή Πολέμου) ΗΠΑ. β) Ψυχολογικού Πολέμου ΗΠΑ. γ) Ειδικών Όπλων ΝΑΤΟ. δ) Συνεργασίας Επιφανείας - Αέρος ΝΑΤΟ. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με Λίαν Καλώς. Έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις, παράσημα και μετάλλια. Μετά την ευδόκιμη αποστρατεία του το Δεκέμβριο του 1984, επιδίδεται σε αρθρογραφία, διαλέξεις και διατριβές επί θεμάτων Εθνικής Άμυνας και Ιστορίας. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών του Ιερού Αγώνα στη Ρούμελη και μέλος διαφόρων ιστορικών και πολιτισμικών συλλόγων. Ομιλεί την Αγγλική και Ιταλική γλώσσα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο (2) αρρένων τέκνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ελευθέριος Ν. Παπαγιαννάκης απεφοίτησε το 1939 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Πολέμησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βόρεια Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη. Αιχμαλωτίστηκε δύο φορές στην Κιβωτό Κοζάνης και στην Κρήτη. Δεν του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αιχμαλώτου πολέμου εξαιτίας του εξοπλισμού πολιτών από τον ίδιο στη μάχη της Κρήτης, αλλά χαρακτηρίστηκε ως όμηρος με τις πιο γνωστές συνέπειες. Δραπέτευσε εγκαίρως αποφεύγοντας τη μεταφορά του στη Γερμανια. Στη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε στην Κρήτη και αλλού ως μέλος της Φορς 133 (Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων) και ως στέλεχος της ΕΟΚ (Εθνική Οργάνωση Κρήτης). Για τη δράση του είχε επικηρυχθεί από τους Γερμανούς. Το ελληνικό κράτος και οι σύμμαχοι τον τίμησαν με πλείστα παράσημα και μετάλλια.
Μεταπολεμικά μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ επί ζητημάτων Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και κατευθυνομένων βλημάτων. Σπούδασε επίσης Κοινωνιολογία και Οικονομία της Εθνικής Ασφάλειας. Το 1954 απεφοίτησε και από τη Σχολή Πολέμου. Αποστρατεύθηκε το 1969 με το βαθμό του Υποστράτηγου. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Λέσχης των Λάιονς και άλλων Εθνικών Οργανώσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Άκης Λυμούρης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και είναι, από τη μητέρα του, ανιψιός του αξέχαστου ιστοριοδίφη Λεωνίδα Ζώη. Αριστούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές πλάι στους Γκυ Λαφάρζ και Νορ Γκρουχάγκεν. Από πολύ νωρίς επιδόθηκε στη σύνθεση. Έχει γράψει μουσική για περισσότερα από εκατό έργα στο θέατρο, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στη δισκογραφική του δουλειά ξεχωρίζει ο κύκλος των μελοποιημένων ποιημάτων του Σικελιανού, του Λόρκα, του Ταγκόρ, του Καββαδία κ.ά. Διατέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του μουσικού τμήματος της ραδιοφωνίας και σύμβουλος της τηλεόρασης της Ε.Ρ.Τ. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Συνθετών και Εκδοτών. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, ο Άκης Λυμούρης ασχολήθηκε συστηματικά με την ιστορική έρευνα. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Το δοκίμιο του "Η ιστορική διαδρομή του πολεμικού τραγουδιού στην Ελλάδα" μεταφράστηκε στα ισπανικά και αποτέλεσε το κύριο θέμα της βραβευμένης σειράς της ισπανικής τηλεόρασης "Το πολεμικό τραγούδι ανά τον κόσμο".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα