Αγαμέμνων
zoom in

Η «Ορέστεια» είναι η μόνη τριλογία του Αισχύλου που μας σώθηκε. Χάρη σ` αυτή μπορούμε να σχηματίσουμε σαφή αντίληψη του τρόπου με τον οποίο ο ποιητής συνέδεε σε οργανική ενότητα έναν πολύπλευρο μύθο, πώς ανέπτυσσε μία κεντρική ιδέα σε τρία συνεχόμενα δράματα, πώς συλλάμβανε, δηλαδή, και πώς πραγμάτωνε την ποιητική του έμπνευση. Η διάσωση της τριλογίας αυτής είναι από τα ευτυχέστερα γεγονότα της φιλολογίας, όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε μπροστά στο πιο ρωμαλέο, το πιο βαθύ, το πιο συγκλονιστικό έργο της αρχαίας τραγωδίας -το τελειότερο δημιούργημα του ανθρωπίνου πνεύματος, κατά τον Swinburne- αλλά και γιατί μας δίνει το ασφαλές μέσον για την κατανόηση της όλης αισχυλείου τεχνικής στη δραματική σύνθεση, καθώς και της βαθύτερης σκέψης που παρορμούσε τον ποιητή σ` αυτή. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Νίκος Α. Νικολάου (Υπεύθυνος Σειράς)


Ερρίκος Χατζηανέστης (Μεταφραστής)

Ο Ερρίκος Χατζηανέστης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Διηύθυνε επί μακρόν το Αβερώφειο Γυμνάσιο, τα Εκπαιδευτήρια της Κοινότητος Χαρτούμ, ως και την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου. Στα χρόνια 1954-1964 εδίδαξε Κλασικά Γράμματα στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας. Στην Βιβλιοθήκη Αρχαίων Συγγραφέων του Εκδοτικού οίκου "Ι. Ζαχαρόπουλος" εξέδωκε την "Ορέστεια" και τις "Ικέτιδες" του Αισχύλου, ως και την "Ανδρομάχη" και την "Ελένη" του Ευριπίδη, με εισαγωγή, μετάφραση και σχόλια. Έγραψε ακόμη: "Η τριλογία του Προμηθέως του Αισχύλου και ο Prometheus Unbound" του Skelley (Αλεξάνδρεια, 1964), "Οι αρχαίοι και εμείς" (1970), "Zeus dans le Promethee enchainne d΄ Eschyle" (Αλεξάνδρεια, 1959), "Dionysos persecute", Αλεξάνδρεια, 1960, "Ancient Greek Religion and the God Dionysos" (Αλεξάνδρεια, 1961), "Τα κλασικά γράμματα και η εποχή μας" (Αλεξάνδρεια, 1961).

Αισχύλος

Αισχύλος (Συγγραφέας)

Αισχύλος (525 - 455 π.Χ.). Υπήρξε πολύ μεγάλος τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, ίσως και μεγαλύτερος απ όλους γενικά τους άλλους ομοτέχνους του. Ήταν επίσης αρχιτέκτονας, σκηνοθέτης και μουσικός. Από τα έργα του 67 χάθηκαν και μόνο 7 διασώθηκαν ("Προμηθέας Δεσμώτης", "Ικέτιδες", "Πέρσες" και "Επτά επί Θήβαις", καθώς και η τριλογία του υπό τον τίτλο "Όρέστεια" που περιλαμβάνει τα μερικότερα έργα: "Αγαμέμνων", "Χοηφόροι" και "Ευμενίδες"). Ο Αισχύλος διακρίθηκε σαν μαχητής στο Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα. Πήρε εξάλλου, 13 πρώτα βραβεία από έργα του, εκτός από τα δεύτερα και τρίτα, που κατά καιρούς του απονεμήθηκαν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Με το Αισχύλο η αρχαιοελληνική τραγωδία εξελίχθηκε, από τον αρχικό διθύραμβο, σε πολυπρόσωπη παράσταση και έφθασε στο μεσουράνημά της. Το ύφος του διακρίνεται για τη μεγαλοπρέπειά του, το όλο δε έργο του για το βάθος, την πρωτοτυπία στη μορφή και την ισχυρότατη φαντασία του μεγάλου ποιητή. Κατά γενική, σχεδόν, αναγνώριση ο Αισχύλος υπήρξε μέγας και, από κάθε άποψη, ασύγκριτος δημιουργός. Πέθανε από ατύχημα στη Γέλα της Σικελίας, σε ηλικία 70 ετών, και τάφηκε εκεί. Κατά σχετική ανεπιβεβαίωτη παράδοση, μια χελώνα, πέφτοντας στο κεφάλι του από ψηλά, τον σκότωσε. Στον τάφο του οι Σικελοί Έλληνες ανάγειραν μετά μνημείο, στο οποίο χάραξαν επίγραμμα, που το είχε φτιάξει ο ίδιος ο Αισχύλος, διαισθανόμενος ίσως πως το τέλος του πλησίαζε.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
239
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.366 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση