Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9786188016002
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Φυσικές & Θετικές Επιστήμες | Τεχνικά , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Άφθαρτα Νερά
Η ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ, ο στοχασμός για το χρόνο μέσα από την εμπειρία του φυσικού κόσμου και ειδικότερα του υδάτινου περιβάλλοντος, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το Εργαστήρι "Τ` άφθαρτα νερά και η προβληματική της ανάπτυξης". Στο ποίημα "Ρευστή και η μοίρα" το υγρό στοιχείο γίνεται η αντανάκλαση των παθών και της συνέχειας της ύπαρξης, στην οποία υπόκεινται αναπότρεπτα ο άνθρωπος και οι πράξεις του. Στις μέρες μας, ωστόσο, το άφθαρτο πεπρωμένο μοιάζει επισφαλές διακύβευμα, εξαιτίας της αλόγιστης διαχείρισης των κοινών μας πόρων.
Με εργαλεία τη διεπιστημονικότητα και την τέχνη, το πιλοτικό πρόγραμμα οργάνωσε ένα εναλλακτικό οδοιπορικό στους υγροτόπους της Ρόδου, διατυπώνοντας μιαν άλλη πρόταση για τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες καθώς και επιστήμονες από διαφορετικά γνωστικά πεδία, επισκέφθηκαν καθορισμένα σημεία του νησιού και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν θέματα όπως: η αποτίμηση της σημασίας των υγροτόπων, οι αντιφάσεις στα μοντέλα οικονομικής διαχείρισης και ο ρόλος του πολιτισμού στην ανάληψη υπεύθυνων στάσεων και στη χάραξη πολιτικής. Έχοντας κίνητρο και επιθυμία την ενεργητική συμβολή της τέχνης στον κοινωνικό στίβο, δοκιμάστηκαν ποικίλα μέσα αλληλεπίδρασης με τα νερά και το τοπίο του νησιού. Μαζί με τα παιδιά, τους γονείς, τους δασκάλους τους και με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ομάδα του Εργαστηρίου κατάφερε να συνθέσει μια νέα ποιητική, μέσω συλλογικών καλλιτεχνικών δράσεων που αφορούν στην ίδια την κοινωνία, τον άνθρωπο και τη φύση.
Ο κατάλογος, ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκτός από παρουσίαση του σχετικού πληροφοριακού υλικού, επιχειρεί να δώσει εναύσματα για μια διαφορετική προσέγγιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρόδος. Τα ενυπόγραφα κείμενα πραγματεύονται θέματα που απασχόλησαν το Εργαστήρι (γεωλογική σύσταση, ενδημική πανίδα, υγρότοποι, εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αρχαιολογικά ευρήματα, αρχιτεκτονική, εκπαίδευση, χωροταξικός σχεδιασμός, περιβαλλοντική τέχνη). Παράλληλα, οι περφόρμανς, τα βίντεο, η φωτογραφία και η τέχνη με τα μέσα και τις ύλες της υπαίθρου, εικονογραφούν τον τρόπο με τον οποίο σκέψεις και εντυπώσεις μετουσιώθηκαν τελικά σε μια γλώσσα οπτικοακουστικών συμβόλων.
Χαρούλα Χατζηνικολάου
Ιστορικός τέχνης
Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα
# Χαιρετισμοί
- Άννα Αρβανιτάκη, πρόεδρος "Ποιείν και Πράττειν"
- Γιάννης Μαχαιρίδης, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
- Στάθης Κουτσουρνάς, δήμαρχος Ρόδου
- Χαρούλα Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης
# "Ρευστή και η μοίρα", ποίημα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ (από το βιβλίο "Ποιήματα 1986-1996")
# Ενότητα 1, "Εν αρχή ήν το ύδωρ": κείμενα Μαρία Μιχαλάκη-Κόλλια, αρχαιολόγος, Κίμων Χατζημπίρος, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ
# Ενότητα 2, "Ζώντας με το νερό": κείμενα Σταμάτης Μοσχούς, περιβαλλοντικός επιστήμονας, Μαρία Corsini-Φωκά, βιολόγος, Ιάκωβος Ξενάκης, εικαστικός καλλιτέχνης
# Ενότητα 3, "Για μια σταγόνα νερό": κείμενα Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής δυναμικής, τεκτονικής & εφαρμοσμένης γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Χονδρός, πολιτικός μηχανικός, Boudewijn Payens, εικαστικός καλλιτέχνης
# Ενότητα 4, "Γη και νερό": κείμενα Φωτεινή Βρεττού, βιολόγος, βοηθός συλλογικών δράσεων & προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων WWF Ελλάς, Άννα Αρβανιτάκη, πολεοδόμος-χωροτάκτης, Χαρούλα Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης, Νίκος Αναστασόπουλος, αρχιτέκτονας, Alexandra Zanne, σκηνοθέτις, Φοίβος-Άγγελος Κόλλιας, συνθέτης
# Ενότητα 5, "Εργαστήρι ιδεών για την ανάπτυξη": κείμενα Νίκος Κασέρης, φωτογράφος, Δημήτρης Ρόκος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Hatto Fischer, ποιητής (μτφρ. Σ. Καμπουρόπουλος), Νίκος Αναστασόπουλος, αρχιτέκτονας. Μαρία Μπακαρή, οργανωσιακή ψυχολόγος, Insa Winkler, περιβαλλοντική καλλιτέχνις
# Αναφορές - Βιβλιογραφία
Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (1939-2020) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Νότια Γαλλία και στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Γενεύης). Ήταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).
Πρωτοδημοσίευσε ποίηση στην "Καινούργια Εποχή" το 1956. Άρθρα και δοκίμιά της για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξέδωσε περίπου 20 ποιητικές συλλογές, καθώς και δύο τόμους ποιητικών διαλόγων.
Το 1962 τιμήθηκε με το Α' Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Έχοντας μεταφραστεί στα αγγλικά από αρκετά νωρίς ("The Body is the Victory and the Defeat of Dreams", 1975, "The Scattered Papers of Penelope: New and Selected Poems", 1977, κ.ά.) έδωσε διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.) Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών).
Η ποίησή της μεταφράστηκε σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και περιλήφθηκε σε ανθολογίες σε όλο τον κόσμο. Στο μεταφραστικό έργο της συγκαταλέγονται έργα και κείμενα των Σάμουελ Μπέκετ, Σωλ Μπέλοου, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Σέιμους Χίνι, Ζαν-Μαρί Ντρο, Ζακ Λακαριέρ, Μιχαήλ Λέρμοντοφ, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Πίτερ Μάκριτζ, Ντέρεκ Ούολκοτ, Σύλβια Πλαθ, Μάικλ Μαρτς, Αλεξάντρ Πούσκιν, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ντίλαν Τόμας, Έλσα Τριολέ, Πίτερ Μπιν, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά.
Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία 81 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στην Αιμυλιά της Ρόδου το 1951. Σπούδασε οικονομικά αλλά ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1980. Το 1985 ίδρυσε το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ρόδου και δίδαξε σ΄ αυτό επί σειρά ετών. Το 1992 ίδρυσε την εταιρεία Rodos Image μέσω της οποίας έχει εκδώσει τρία αξιόλογα φωτογραφικά λευκώματα με πανελλήνια κυκλοφορία με θέματα τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου. Στο πρώτο λεύκωμα το νησί της Ρόδου προβάλλεται μέσα από τη δουλειά του Νίκου Κασέρη με ένα πρωτότυπο αισθητικό τρόπο αναδεικνύοντας την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση και τη φυσική ομορφιά του νησιού. Στο 2ο φωτογραφικό λεύκωμα παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα των νησιών της Δωδεκανήσου. Παράλληλα με το λεύκωμα αυτό λειτούργησε πολυθέαμα και μεγάλη φωτογραφική του έκθεση για τη Δωδεκάνησο. Στο 3ο λεύκωμα σε συνεργασία με άλλους δύο γνωστούς φωτογράφους το Νίκο Οικονομόπουλο και τον Τάσο Βρεττό, αποκαλύπτεται ο άγνωστος χώρος της Θράκης, μέσα από τρεις διαφορετικές φωτογραφικές οπτικές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Μιχαλάκη - Κόλλια είναι αρχαιολόγος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Άννα Αρβανιτάκη είναι αρχιτέκτων μηχανικός. Υπηρέτησε επί σειρά ετών στη διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού & Περιβάλλοντος (μετέπειτα ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΕΚΑ). Σήμερα είναι πρόεδρος της αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας "Ποιείν και Πράττειν", που έχει στόχο τη διαμόρφωση κοινωνίας ενεργών πολιτών και την επίτευξη συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σταμάτης Μοσχούς είναι περιβαλλοντικός επιστήμονας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιάκωβος Ξενάκης είναι εικαστικός καλλιτέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Φωτεινή Βρεττού είναι βιολόγος. Εργάζεται ως βοηθός συλλογικών δράσεων και προγράμματος νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Corsini-Φωκά είναι βιολόγος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ευθύμης Λέκκας είναι καθηγητής δυναμικής, τεκτονικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Άννα Αρβανιτάκη είναι αρχιτέκτων μηχανικός. Υπηρέτησε επί σειρά ετών στη διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού & Περιβάλλοντος (μετέπειτα ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΕΚΑ). Σήμερα είναι πρόεδρος της αστικής μη-κερδοσκοπικής εταιρείας "Ποιείν και Πράττειν", που έχει στόχο τη διαμόρφωση κοινωνίας ενεργών πολιτών και την επίτευξη συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ε.Ε.
O Hatto Fischer (1945-2017) ήταν αγγλόφωνος/γερμανόφωνος ποιητής και φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Βαυαρία, κοντά στο Μόναχο, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σε ηλικία δώδεκα ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Οττάβα του Καναδά. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά. Συνέχισε τις σπουδές του το 1969 στην κοινωνιολογία και στη φιλοσοφία της επιστήμης στο London School of Economics (LSE). Επιστρέφοντας στη Γερμανία παρακολούθησε σπουδές κλασικής φιλοσοφίας στη Χαϊδελβέργη και έκανε το διδακτορικό του στην πολιτική φιλοσοφία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, με θέμα διατριβής τα προβλήματα έκφρασης των εργατικών συνδικάτων. Στη συνέχεια δίδαξε φιλοσοφία, ιστορία της τέχνης και κοινωνιολογία σε διάφορες δομές, σε συνεργασία με καλλιτέχνες και ποιητές, μεταξύ των οποίων το "Flying University", μεταξύ 1981-85, στο Βερολίνο και η κοινωφελής Σχολή Καλών Τεχνών ETAGE. Το 1988, μετά τη συμμετοχή του στα Σεμινάρια Χωροταξίας & Πολεοδομίας του Αιγαίου, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, ιδρύοντας, μεταξύ άλλων, τον κύκλο ποιητών "Touch Stone". Διοργάνωσε το πέμπτο σεμινάριο "Πολιτιστικές Δράσεις για την Ευρώπη" (1994) καθώς και συμπόσια χωροτακτών και ποιητών στην Κρήτη (Καμηλάρι, Χανιά), συμπεριλαμβανομένου του συνεδρίου "Myth of the City", στα Χανιά και στη Μηλιά Κισάμου (1995). Συντόνισε τα ευρωπαϊκά προγράμματα CIED (Cultural Innovation and Economic Development), 1997-99, για λογαριασμό της ΓΔ Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και Interreg IIIb Hermes με εταίρο την πόλη του Βόλου, με αντικείμενο τη χρήση πολυμέσων στα μουσεία και τον πολιτιστικό σχεδιασμό (δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου). Διετέλεσε σύμβουλος της Ομάδας των Πράσινων στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το 2003 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Άννα Αρβανιτάκη τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ποιείν και Πράττειν" (http://poieinkaiprattein.org/), με αντικείμενο την κοινωνία πολιτών και την επίτευξη συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μετά το 2005 υπήρξε διεθνής συντονιστής του προγράμματος "Kids΄ Guernica", για τη δημιουργία τοιχογραφιών με θέμα την Ειρήνη από ομάδες παιδιών-θυμάτων πολέμου, κλπ., σε μέγεθος αντίστοιχο με αυτό της "Γκερνίκα" του Πικάσο. Σε συνεργασία με το δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης (CCoE), του οποίου ήταν συνεργάτης (πρβλ. συνέδριο "Productivity of Culture" στην Αθήνα, 2007, σε συνεργασία με τον Σπύρο Μερκούρη), δημιούργησε ένα αρχείο με στόχο να εντοπίσει με ποιον τρόπο οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να συνδεθούν μέσω του πολιτισμού (με έμφαση σε πόλεις που φιλοξένησαν τον θεσμό όπως το Βρότσλαβ, η Βαλέττα, κ.ά.). Εκτός από τα επιστημονικά και φιλοσοφικά του ενδιαφέροντα, διοργάνωσε πλήθος ποιητικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή ποιητών όπως η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η Λιάνα Σακελλίου-Σουλτς, η Σοφία Γιαννάτου, ο Brendan Kennelly, ο Baptiste-Marray, ο Πέδρο Ματέο, κ.ά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, με πιο πρόσφατες εκδόσεις αυτές στα ιταλικά (ανθολογία "Annuario Argo", 2015), στα ισπανικά, όταν παρακολούθησε το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στο Medellin, της Κολομβίας, 18 με 25 Ιουνίου 2016, και στα ελληνικά, με τη δίγλωσση έκδοση "Untamed Life/Αδάμαστη ζωή" (μτφρ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Πηνελόπη Ντουντουλάκη, Άννα Αρβανιτάκη, εκδ. Κυκεών Tales, Ελευσίνα 2017). Συμμετείχε σε διεθνή δίκτυα ποίησης, όπως τα Poets Against the War και World Poetry Movement, και αλληλογραφούσε με ποιητές σε όλον τον κόσμο. Έφυγε από τη ζωή στο Βερολίνο, στις 15 Μαΐου 2017, μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο.
Ο Δημήτριος Κλ. Ρόκος είναι Διδάκτωρ Μηχανικός και από το 1987 Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου.
Διετέλεσε Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980 - 1987) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (1983 - 1995). Στη διάρκεια της δικτατορίας, όντας μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια απολύθηκε από το Ε.Μ.Π. στο οποίο δίδασκε από το 1963, για να επανέλθει με τη μεταπολίτευση. Μετά τη δικτατορία εξελέγη Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (1975 - 1982). Υπεύθυνος του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Αθηναίων (1978 - 1981) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας (1981 - 1983), συμμετείχε ουσιαστικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κυβερνητικής Πολιτικής για την παιδεία και την έρευνα. Διετέλεσε ακόμη Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας (1985 - 1987). Από το 1993 είναι Επιστημονικός και Διοικητικός Υπεύθυνος του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. Από το 1996 είναι Διευθυντής του Διεπιστημονικού/Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη" και από το 2001 Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ν.Π.Ι.Δ "Ίδρυμα Ανάπτυξης του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π.".
Συνέγραψε επτά επιστημονικά βιβλία, τα οποία κυκλοφόρησαν εκτός εμπορίου, κυρίως στο Ε.Μ.Π. και στο Α.Π.Θ. Είχε την επιστημονική επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και δημοσίευσε πάνω άπο εξήντα επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα