Η διαδικασία της αφήγησης δομείται, όπως έχει δείξει ο Gerard Genette, στη βάση της θεμελιακής διάκρισης του `χρόνου της ιστορίας`, της φυσικής δηλαδή διαδοχής των γεγονότων, και του `χρόνου της αφήγησης`, που γίνεται αντιληπτός ως `η ακολουθία των γλωσσικών σημείων που αναπαριστά τα γεγονότα αυτά`.
Το κομβικό σημείο για την κατανόηση της αφήγησης ως διαδικασίας είναι η αποκρυπτογράφηση της έννοιας του `λόγου` (discourse). Ως `λόγος` δεν νοείται απλώς η διατύπωση της ομιλίας, αλλά ταυτόχρονα και ένα `σώμα γνώσεων` και επιπλέον ένα `σύστημα στρατηγικών επικοινωνίας`, με τις οποίες οι φορείς αυτής της ομιλίας ασκούν εξουσία. Στη βάση αυτή, όμως, ο `λόγος` χάνει την `αντικειμενικότητα` του, χάνει δηλαδή τη δυνατότητα να περιγράψει την πραγματικότητα αδιαμεσολάβητη, καθώς διατυπώνεται `υποκειμενικά` -όρος που εδώ θα πρέπει να εκληφθεί στην κυριολεξία του- ως ομιλία δηλαδή των κοινωνικών υποκειμένων που τον εκφέρουν.
Η ιστοριογραφία ως επιστημονική δραστηριότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη διαδικασία της αφήγησης. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη συγγραφή ως αναπαραστατική διαδικασία του παρελθόντος· αφορά πρωτίστως τη συγκρότηση των πηγών ως `λόγων`: Είτε πρόκειται για έντυπο αρχειακό υλικό διπλωματικών ή άλλων κρατικών υπηρεσιών, είτε για υλικό που προέρχεται από άλλους επίσημους κοινωνικούς φορείς (π.χ. πολιτικά κόμματα, εφημερίδες κ.λπ.), είτε ακόμη για υλικό προφορικό ή τέλος, για την υλική συγκρότηση του ίδιου του κοινωνικού χώρου (π.χ. τα μνημεία).Το υλικό αυτό συγκροτείται ως αφήγηση μέσω των `λόγων` που διατυπώνουν τα κοινωνικά υποκείμενα. Η ιστοριογραφική αφήγηση, επομένως, είναι δέσμια μιας σειράς διαμεσολαβήσεων που προέρχονται αφενός από το ίδιο ,το `εμπειρικό της υλικό`, αφετέρου από την οπτική γωνία θέασης του ιστορικού.
Την προβληματική αυτή σχετικά με τη λειτουργία του `λόγου` σε όλα τα επίπεδα της ιστοριογραφικής αφήγησης επιχειρούν να εξειδικεύσουν και να επεξεργαστούν τα δοκίμια αυτού του τόμου, με αφορμή τους `λόγους` που διατυπώθηκαν -και εξακολουθούν να διατυπώνονται- για την κομβικής σημασίας δεκαετία του 1940.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Αντώνης Κλάψης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τις διπλωματικές σπουδές. Το 2006 αναγορεύτηκε διδάκτωρ διπλωματικής ιστορίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει νεότερη ελληνική ιστορία στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, με έμφαση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διοργανώσει, ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, δύο συνέδρια για τη δεκαετία του 1940 και για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής.
Ασχολείται επίσης με την τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας. Έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων", Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012 και "Δεκέμβρης 1944: Το παρελθόν και οι χρήσεις του" Αθήνα, Αλεξάνρεια 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γεώργιος Νιάρχος σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1997) και μετά συνέχισε τις σπουδές του στο University of Bradford (MA in East European Studies - 1999). Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο London School of Economics and Political Science - LSE (2005). Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα για το Ελληνικό Παρατηρητήριο - LSE, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σχετικά με τις μειονότητες και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη νεότερη ελληνική ιστορία, στην ιστορία των Βαλκανίων, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις μειονότητες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιωάννης Κ. Φίλανδρος είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (European University Institute) της Φλωρεντίας, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία και ειδικότερα στα ζητήματα του φιλελευθερισμού, της ιδεολογίας, της πολιτικής κουλτούρας, της πολιτικής βιογραφίας, του κομματικού φαινομένου και του Ψυχρού Πολέμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ηλίας Σκουλίδας είναι ιστορικός. Μετά την αποφοίτησή του από το 3ο Λύκειο Άρτας φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως υπότροφος ΙΚΥ, μεταξύ 1985-1989, και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων του ιδίου Πανεπιστημίου (2001). Μεταξύ 2001-2008 δίδαξε με σύμβαση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2008 επίκουρος καθηγητής, με γνωστικό αντικείμενο: "Ελληνική Ιστορία με έμφαση στις πολιτικές & πολιτισμικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες". Οι κυριότερες δημοσιεύσεις του είναι:
- "Η Κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Νικολάου Πλαστήρα (1950-1952)", στο Ιστορικό & Πολιτικό Συνέδριο για το Νικόλαο Πλαστήρα (Καρδίτσα, Μάιος 1994), Καρδίτσα 1994, σ. 189-258.
- "Ο Αναστάσιος Κουλουριώτης και το έργο του: συμβολή στη μελέτη των ελληνοαλβανικών σχέσεων (β΄μισό 19ου αι.)", Δωδώνη ΚΑ/1 (1992) [=1995], σελ. 221-248.
- (σε συνεργασία με Β. Κολιό), "Βιβλιογραφία για την Ήπειρο: Νεότερη Ιστορία (1994)", στο "Ηπειρωτικά Χρονικά", τ. 32 (1997), σελ. 515-538.
- (σε συνεργασία με κ.κ. Κ. Βακατσά, Β. Κολιό), "Ηπειρωτική βιβλιογραφία (1981-1994): Νεότερη και σύγχρονη Ιστορία", Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1998, σ. 381.
- "Μετοικεσίες Αλβανοφώνων στον Ελλαδικό χώρο", στο "Ηπειρωτικά Χρονικά", τ. 33 (1998-99), σελ. 277-290.
- "Portretizimi i shqiptareve ne Greqi ne vitet dhe te shekullit XIX: roli i shtypit", Perpjekja, Vit. VI, nr. 15-16 (1999), 114-119.
- "Οι σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών κατά το 19ο αιώνα: πολιτικές επιδιώξεις και θεωρήσεις (1875 - 1897)", Διδακτορική Διατριβή, Ιωάννινα 2001, σ. 336 και 4 χάρτες.
- (γενική επιμέλεια), Margaret Hasluck, "Ο άγραφος νόμος στην Αλβανία", Μετάφραση: Εύα και Παναγιώτα Χατζηπαυλή, Ιωάννινα, Ισνάφι, 2003, σ. 259.
- "The perception of the Albanians in Greece in the 1830s and 1840s; The Role of the Press", στο Stephanie Schwandner-Sievers - Bernd J. Fischer (eds.), "Albanian Identities. Myth and History", London, Hurst, 2002, pp.172-181.
- "Τα Αλβανικά Αρχεία: Σύντομη μνεία σε έναν σχεδόν άγνωστο γείτονα", "Αρχειοτάξιο", τ. 8, 2006, σελ. 216-218.
Ο Βασίλης Κ. Δαλκαβούκης γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον Tομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας με πεδίο έρευνας το Ζαγόρι (2001). Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Μετοικεσίες Ζαγορίσιων (1750-1922). Προσεγγίσεις στις διαδικασίες προσαρμογής μιας τοπικής κοινωνίας στην ιστορική συγκυρία" (Εκδόσεις Ριζαρείου Σχολής, 1999) και από τον Δεκέμβριο του 2004 έχει εκλεγεί λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η Ελένη Πασχαλούδη είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο Άγγελος Σ. Παρθένης γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε αρχιτεκτονική και άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στην Αθήνα. Μεταξύ 2004-2017 συμμετείχε ως ποιητής και ως μεταφραστής στο Ελληνοαμερικανικό Συμπόσιο Μετάφρασης Ποίησης, στην Πάρο, στους Δελφούς και στην Αθήνα (http://parospoetrysymposium.chs.harvard.edu/, http://www.e-poema.eu/poem.php?id=214&pid=22). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Ο πας χρόνος" (εκδ. Ζαχαρόπουλος, 1988), "Ες ατρύγετον καιρόν" (εκδ. Γαβριηλίδης, 1997), "Ως εν κατόπτρω" (εκδ. Γαβριηλίδης, 2004), "Από το βιβλίο της άμμου" (εκδ. Τυπωθήτω, 2005), "Άτις ή Οι Λαβδακίδες" (εκδ. Τυπωθήτω, 2010), "Αποτυπώματα" (εκδ. Μετρονόμος, 2018). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα