Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601410494
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο τόμος αυτός περιέχει κείμενα ενός μεγάλου αριθμού έγκριτων μελετητών πάνω σε όψεις της εμπειρίας από τα τριάντα τελευταία χρόνια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Βάση τους αποτελούν οι εισηγήσεις που είχαν παρουσιαστεί σε Συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, το Μάιο του 2004, με θέμα «Τριάντα Χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής: 1974-2004». Τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την ελληνική εξωτερική πολιτική αυτά τα κρίσιμα χρόνια, τα μέσα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος, οι σύγχρονες προκλήσεις του διεθνούς συστήματος είναι μερικά από τα ζητήματα που προσεγγίζονται στο συλλογικό αυτό τόμο. [...] Η περίοδος αυτή σφραγίστηκε από μεγάλες ανακατατάξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Οι προτεραιότητες, τα διλήμματα και οι φορείς άσκησης της εξωτερικής πολιτικής παρακολούθησαν και προσαρμόστηκαν σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και γενικός διευθυντής του "Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαριλένα Κοππά γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Μαρτίου 1963. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτική επιστήμη στο Παρίσι όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Paris-X Nanterre (θέμα της διατριβής της: "Η δημιουργία των κομματικών συστημάτων στα Βαλκάνια τον 19ο-20ο αιώνα: Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα". Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει διατελέσει ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του ίδιου Πανεπιστημίου μεταξύ 1992-1997. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το μειονοτικό φαινόμενο στα Βαλκάνια, τα προβλήματα μετάβασης και εκδημοκρατισμού στην περιοχή, το φαινόμενο του εθνικισμού και τις διεθνοτικές σχέσεις. Έχει γράψει τα βιβλία: "Μια εύθραυστη δημοκρατία: η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον", εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 1994, "Οι μειονότητες στα μετακομουνιστικά Βαλκάνια: πολιτικές του κέντρου και μειονοτικές απαντήσεις", εκδ. Λιβάνη, Αθήνα, 1997, και "Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια: 19ος αιώνας", εκδ. Λιβάνη, Αθήνα, 2002, καθώς και σειρά άρθρων για θέματα βαλκανικής πολιτικής. Διετέλεσε τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, από το 2003 μέχρι το 2007, ενώ από τον Ιανουάριο 2008 ορίσθηκε αναπληρωματικό μέλος του. Έχει διατελέσει πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών και Στρατηγικών Μελετών "Ανδρέας Παπανδρέου" (ΙΣΤΑΜΕ), ενώ από τον Φεβρουάριο 2008 ορίσθηκε μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος. Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 3-6 Μαρτίου 2005, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στη συνέχεια 2 φορές μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι, επίσης, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα