Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786188161696
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδερφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη...
Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον εστί», «Τα Πάθη», ΙΑ΄
Προσεγγίζουμε το έργο αυτών των τριών συγγραφέων: του Διονυσίου Σολωμού, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Οδυσσέα Ελύτη, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε κάποιες πτυχές του έργου και της ζωής τους, που μπορούν, όπως το ταπεινό ελληνικό χορταράκι να διώχνουν το κακό.
Όπως αναφέρει ο Ελύτης, ένα χορταράκι κρατούσαν οι νησιώτισσες παραμάνες πάνω από την κούνια του μωρού, για να διώχνουν τα δαιμονικά, προφέροντας λόγια χωρίς νόημα: «Αυτό το χορταράκι με τις άγνωστες δυνάμεις της αθωότητας και τα παράξενα λόγια που το συνοδεύουνε, είναι ακριβώς η Ποίηση».
Οι τρεις λογοτέχνες μας «ωτακουστούν στις πόρτες της μυστικής συνομιλίας των πραγμάτων», αποκαλύπτοντας τη μυστική ψυχή του Νέου Ελληνισμού.
Η Ιφιγένεια Τριάντου είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία και Θεωρία της Λογοτεχνίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Αφηγηματολογία.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, μεγάλωσε στην Πρέβεζα και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μέσων και Νέων Ελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σορβόννη, σε δύο φάσεις, με καθηγητές τον Κ. Θ. Δημαρά (Νεοελληνικός Διαφωτισμός) και τον Guy Saunier (Δημοτικό τραγούδι και Νεοελληνικό Υπερρεαλισμό). Η διατριβή της αναφέρεται στις αφηγηματικές τεχνικές στο έργο του Δημήτρη Χατζή, στον οποίο αναφέρονται πολλές από τις εργασίες της.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εργασίες της αξιοποιούν τόσο την παλιότερη ελληνική παράδοση (Όμηρος, Παραμύθι, Κρητική λογοτεχνία, Δ. Σολωμός, Δ. Βικέλας, Α. Παπαδιαμάντης, Κ. Χατζόπουλος κ.ά.) όσο και τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία (Κ. Καβάφης, Ν. Καζαντζάκης, Η. Βενέζης, Μ. Καραγάτσης, Γ. Θεοτοκάς, Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης, Τ. Λειβαδίτης, Α. Φραγκιάς, Ν. Χουλιαράς, Α. Σαμαράκης, Ιω. Καρυστιάνη κ. ά.).
Οι μελέτες της αποτελούν μια πρωτότυπη σύνθεση των παραδοσιακών φιλολογικών προσεγγίσεων με τις σύγχρονες μεθόδους της λογοτεχνικής θεωρίας και της σημειωτικής ανάλυσης.
Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου καθώς και της Ελληνικής και της Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Κάπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη "Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων", της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι Υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στις θεμελιώδεις αλλαγές που αντιμετωπίζει η πολιτιστική βιομηχανία του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές βιομηχανίες ενώ έρευνες και άρθρα του για το βιβλίο, την αναγνωστική δραστηριότητα και το πολιτιστικό φαινόμενο έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα των εκδόσεων βιβλίου και της πολιτιστικής επικοινωνίας.