1934-2009: 75 χρόνια Πειραματικό
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

1934-2009: 75 χρόνια Πειραματικό

Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Ο χρόνος επισκέπτεται αναλλοίωτος

25.00€ -10% 22.50€

Πρόκειται για μια περιήγηση σε κείμενα και εικόνες που καταγράφουν την παρουσία του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα της πόλης από το 1934, έτος ίδρυσής του, μέχρι σήμερα, μια παρουσία ακόμη διακριτή. Ξεφυλλίζοντας κανείς αυτό το Λεύκωμα γίνεται κοινωνός της πολύπλευρης δραστηριότητάς του: Γνωρίζει τον ιδρυτή του ΠΣΠΘ, τον σπουδαίο αγωνιστή του εκπαιδευτικού δημοτικισμού Αλέξανδρο Δελμούζο και παράλληλα θαυμάζει το κτήριο, ένα έργο τέχνης του μεγάλου έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Ενημερώνεται για το περιοδικό που εξέδιδε το Πειραματικό Σχολείο, τα "Χρονικά" και την πολύχρονη κυκλοφορία του. Τέλος, γνωρίζει τα πρόσωπα των μαθητών, των νηπιαγωγών και των δασκάλων, των καθηγητών, των διευθυντών και των εποπτών που με το έργο, τις πρωτότυπες ιδέες, τα οράματα και τη δημιουργικότητά τους αποτύπωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ταυτότητα αυτού του ιστορικού και πρωτοπόρου σχολείου.

Βασίλης Χατζηβασιλείου

Βασίλης Χατζηβασιλείου (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 από Μικρασιάτες γονείς. Ασχολείται με την πεζογραφία, το θεατρικό έργο, το αφήγημα για παιδιά, το κόμιξ και τη συγγραφή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών σεναρίων. Διηγήματα, χρονογραφήματα, κριτικές βιβλίων και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά με τα οποία κατά καιρούς συνεργάζεται. Το βιβλίο του "Το τρύπιο βουνό", είναι το πρώτο του λογοτεχνικό έργο που έρχεται στη δημοσιότητα από τις εκδόσεις Α.Σ.Ε. (Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις) με τις εμπειρίες των παιδικών του χρόνων.

Γιώργος Καλλίνης

Γιώργος Καλλίνης (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Καλλίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκπόνησε τη μεταπτυχιακή του εργασία και τη διδακτορική του διατριβή. Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα ως βοηθός διδάσκοντος στο Faculty of Modern and Medieval languages του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.). Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τον Κοσμά Πολίτη, τον Ιωάννη Κονδυλάκη, τον Παντελή Πρεβελάκη, τον "Ερωτόκριτο" του Β. Κορνάρου και για τον κινηματογράφο. Έχει επιμεληθεί την επανέκδοση του θεατρικού έργου του Κοσμά Πολίτη "Κωνσταντίνος ο Μέγας" (Ερμής, 1999) και έχει εκδώσει το βιβλίο "Ο μοντερνισμός ενός κοσμοπολίτη, Στοιχεία και τεχνικές του μοντερνισμού στο μεσοπολεμικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη" (University Studio Press).

Ευσεβία Χασάπη - Χριστοδούλου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
285
Διαστάσεις:
30x24
Βάρος:
1.06 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση