Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604930067
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Όσο η κρίση σε παγκόσμια κλίμακα βαθαίνει και οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις λαμβάνουν απρόβλεπτες μορφές και διαστάσεις, το ζήτημα της πολιτικής βίας επανέρχεται στον δημόσιο και τον επιστημονικό διάλογο. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί παρά να αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία από τα πολλαπλά φαινόμενα και οργανώσεις επαναστατικής βίας που εμφανίστηκαν στην περίοδο μετά το 1968. Την κριτική παρουσίαση και ανάλυση των τελευταίων προσφέρει η παρούσα έκδοση.
Ο τόμος περιλαμβάνει μια πλήρη περιήγηση του φαινομένου της επαναστατικής βίας όπως αυτό εμφανίστηκε στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η συγγραφέας περιγράφει και αναλύει τη συγκρότηση, την ανάπτυξη, τις μεταλλάξεις καθώς και τις αιτίες της διάσπασης και εντέλει της διάλυσης οργανώσεων όπως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, Κόκκινος Στρατός, Μπάαντερ Μάινχοφ, Γουέδερμεν, Άμεση Δράση κ.ά. Στην έκδοση περιλαμβάνονται πίνακες και διαγράμματα που συμβάλλουν στη συγκριτική αποτίμηση της δράσης, της αποτελεσματικότητας και των αδιεξόδων αυτών των οργανώσεων.
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).
Η Isabelle Sommier διδάσκει Κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και υπήρξε διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου για την περίοδο 2002-2009. Ειδικεύεται στην πολιτική βία και στα κοινωνικά κινήματα. Στα έργα της περιλαμβάνονται τα εξής: "Genealogie du mouvement antiglobalisation en Europe. Une perspective comparee", με τους Olivier Fillieu και Eric Agrikoliansky, Παρίσι, Karthala, 2007- "Les nouveaux mouvements contestataires a l΄ heure de la mondialisation", Παρίσι, Flammarion, Domino, 2001, "Le terrorisme", Παρίσι, Flammarion, Domino, 2000, "La violence politique et son deuil. L΄apres 68 en France et en Italie", Ρεν, Presses Universitaires de Rennes, 1998 (επανέκδοση 2004).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα