Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
Κατηγορίες:
Ποίηση , Πεζογραφία , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το χαίκου είναι ένα σύντομο ποίημα 3 στίχων: ο πρώτος στίχος έχει 5 συλλαβές, ο δεύτερος 7 συλλαβές και ο τρίτος 5 συλλαβές. Ολόκληρο δηλαδή το χαϊκού αποτελείται από 17 συλλαβές. Το χαϊκού προήλθε από ένα λίγο μεγαλύτερο ποίημα, την τάνκα, 5 στίχων, 31 συλλαβών διατεταγμένων σε δύο στροφές 5/7/5 και 7/7. Η τάνκα γραφόταν από δύο συνήθως ποιητές σαν παιχνίδι: ο ένας έγραφε τις τρεις πρώτες σειρές και ο άλλος απαντούσε με τις δύο τελευταίες. Η τρίστιχη εκκίνηση ονομαζόταν χόκου. Με τον καιρό, το χόκου αυτονομήθηκε σαν μορφή και πήρε το όνομα χαϊκού. [...] (από την εισαγωγή της ανθολόγου)
O Issa (Yataro Kobayashi, 1763-1827) γεννήθηκε στο μικρό ορεινό χωριό Κασιουαμπάρα, της επαρχίας Σινάνο, πρώτος γιος μιας μέσης αγροτικής οικογένειας. Έχασε τη μητέρα του όταν ήταν δύο ετών, και γύρω στα δεκατρία, μετά το θάνατο της γιαγιάς του, εγκατάλειψε το χωριό του για το Έντο, διαφεύγοντας την ασπλαχνία της μητριάς του. Εκεί, έπειτα από μια δεκαετία για την οποία ελάχιστα γνωρίζουμε, αναδεικνύεται δάσκαλος της ποίησης χαϊκάι. Τότε, στην ηλικία των εικοσιεπτά ετών, διαδέχεται τον Chikua ως επικεφαλής της σχολής Nirokuan, όπου μια ομάδα λογοτεχνών, γνωστή ως Katsushika Ha, καλλιεργεί μιαν αναγέννηση του υψηλού ύφους του Μπασό. Ο αιώνας που χωρίζει τον Ίσσα από τον Μπασό, παρά τη σημαντικότατη παρουσία ποιητών όπως ο Buson (1716-1783), παραμένει μια εποχή παρακμής, στην οποία κυριαρχούν οι χλομές απομιμήσεις του μεγάλου δασκάλου. Ο Ίσσα ανανέωσε ριζικά την ποίηση του χαϊκού και της προσέδωσε έναν προσωπικότερο, τρυφερότερο και πιο κοσμικό τόνο από τον μεγάλο πρόδρομό του, επιλέγοντας ως αγαπημένα θέματα τη φτώχεια του και τη μοίρα των πιο απροστάτευτων μικρών ζώων και εντόμων. Συνέγραψε χαϊκού, χαϊκάι νο ρένγκα και πεζογραφήματα. Το ημερολογιακό του έργο "Το έτος της ζωής μου", σύνθεση ποίησης και πεζογραφίας, είναι από τα σημαντικότερα και τα πιο συγκινητικά κείμενα του δέκατου ένατου αιώνα. Ο Ίσσα παντρεύτηκε μετά τα πενήντα, όταν ήταν πια σε θέση να απολαύσει και κάποιες ανέσεις της ζωής, αλλά κανένα από τα πολλά παιδιά που έκανε δεν πέρασε τη βρεφική ηλικία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ιάπωνας ποιητής (1867-1902), από τους τελευταίους δασκάλους της τέχνης του χαϊκού, που το πραγματικό του όνομα ήταν Masaoka Tsunenori . Στα δεκαέξι του χρόνια άφησε το σχολείο για να πάει στο Τόκιο, όπου μελέτησε την τέχνη των χαϊκού, χωρίς να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το γράψιμο, δουλεύοντας στην εφημερίδα "Νιχόν". Τα άρθρα του τράβηξαν από νωρίς την προσοχή και εξέπληξε τους πάντες με την περίφημη "κριτική" που άσκησε στον Μπασό, όταν δήλωσε ότι τα 4/5 τουλάχιστον των ποιημάτων του ήταν μέτρια. Όταν το 1895 επέστρεψε από την Κίνα, όπου υπηρέτησε ως πολεμικός ανταποκριτής, η νέα του σχολή χαϊκού αναγνωρίστηκε και τυπικά ως "Σχολή Νιχόν". Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε το περιοδικό "Ο Κούκος". Πέθανε μόλις τριανταπέντε χρονών, έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο κρεβάτι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ιάπωνας ποιητής της τέχνης του χαϊκού (1660-1738). Για χρόνια επισκιάστηκε από τη φήμη του Μπασό. Αριστοκρατικής καταγωγής, άρχισε να συνθέτει σε νεαρή ηλικία. Παραιτήθηκε από μια σειρά εξεχουσών θέσεων για να αφιερωθεί στην ποίηση. Τύπωσε το πρώτο του βιβλίο στα δεκαεννέα του χρόνια και έκτοτε έγραφε συνέχεια. Αναγνωρισμένος ποιητής στην επαρχία αλλά και στο Τόκιο, άσκησε σημαντική επιρροή σε πολλούς ποιητές "των πόλεων". Σε ηλικία εβδομήντα τριών ετών αποσύρθηκε από τα εγκόσμια και έγινε μοναχός. Από τότε και μέχρι το θάνατό του δεν έγραψε άλλα ποιήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ιάπωνας ποιητής των χαϊκού, γνωστός και ως Enomoto Kikaku (1661-1707). Συνειδητά διαφορετικός από τον δάσκαλό του, Μπασό, οξύς παρατηρητής που χαιρόταν ν΄ ανακαλύπτει όλα εκείνα που ξέφευγαν από την προσοχή των άλλων, χωρίς όμως τον μυστικισμό και τη θρησκευτικότητα του δασκάλου του. Ο Μπασό έλεγε ότι ο Κικάκου "μπορούσε να εκφράζει με ωραίο τρόπο ασήμαντα πράγματα". Θεωρήθηκε από τους κριτικούς πιο "αρρενωπός" σε σχέση με τη "θηλυκή" ευγένεια του Μπασό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ιάπωνας ζωγράφος και ποιητής χαϊκού, γνωστός και σαν Yosa Buson (boo-sahn, 1716-1784), της περιόδου Edo (1600-1868). Γεννήθηκε στα περίχωρα της Οσάκα και στα 1737 πήγε στο Έντο (το σημερινό Τόκιο) για να σπουδάσει ζωγραφική και χαϊκού στην παράδοση του Μπασό. Μετά το θάνατο του δασκάλου του, το 1742, περιηγήθηκε τις περιοχές στον βορά της χώρας και στα δυτικά της, που συνδέονταν με τον Μπασό, για να εγκαταστεθεί τελικά στο Κυότο το 1751. Μεταξύ 1756 και 1765 ασχολήθηκε εντατικά με τη ζωγραφική. Στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στα χαϊκού, επικεφαλής μιας κίνησης επιστροφής στην "αγνότητα" των χαϊκού του Μπασό. Η συνεισφορά του στην ποιητική τέχνη συνίσταται στην πολυπλοκότητά του, στην εκλέπτυνση και πυκνότητα του ύφους του, στη γλώσσα του που είναι γεμάτη αποχρώσεις και παρηχήσεις και στην εικαστική ματιά του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ματσούο Κίνσακου (Μπασό) είναι από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ιαπωνικής ποιητικής παράδοσης. Γεννήθηκε το 1644 στο Ουενό της επαρχίας Ίγα, γόνος φτωχής οικογένειας σαμουράι, και σε ηλικία εικοσιεννέα ετών μετακόμισε στο Εντό (σημερινό Τόκυο), όπου καθιερώθηκε ως δάσκαλος του χαϊκάι νο ρένγκα ή χαϊκάι (συλλογικά, πνευματώδη, συνεχόμενα στιχουργήματα), δημιουργώντας κύκλο μαθητών και πατρόνων, που θα αποτελέσουν αργότερα τη Σχολή Μπασό. Παράλληλα, μελέτησε και ασκήθηκε στον βουδισμό Ζεν. Στο απόγειο της φήμης του, το 1680, αποτραβήχτηκε σε μια καλύβα στα περίχωρα του Εντό, διάγοντας ασκητικό βίο, και αφοσιώθηκε στο χαϊκάι, καθιερώνοντας σταδιακά το προσωπικό του ύφος. Εκδόθηκαν συνολικά Επτά Ανθολογίες της Σχολής Μπασό. Ο ποιητής προσέδωσε στα χαϊκάι αισθητική λεπτότητα, κομψότητα, πνευματικό βάθος και ευαισθησία, διατηρώντας ταυτόχρονα το χιούμορ, την παιγνιώδη διάθεση και τη σχέση του με τον κόσμο της καθημερινότητας. Στο έργο του συνυφαίνονται η βαθιά γνώση και συνέχεια της κλασικής παράδοσης με την αντισυμβατική διάθεση και την αναζήτηση μιας συνεχώς νέας προοπτικής. Ανέδειξε την ποιητική αυτονομία του αρχικού δεκαεπτασύλλαβου στίχου των συνθέσεων ρένγκα (γνωστού σήμερα ως χαϊκού) και υπήρξε ο πρώτος μεγάλος συγγραφέας σύντομων κειμένων που συνδυάζουν ποίηση και πρόζα (χάιμπουν). Χωρίς σπίτι και υλικές εξαρτήσεις, περιηγήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στις πιο απόμακρες επαρχίες της Ιαπωνίας σε μια πνευματική και ποιητική αναζήτηση, διαδίδοντας παράλληλα τις αισθητικές αρχές της Σχολής Μπασό. Καρπός των πολύχρονων περιπλανήσεων του είναι πέντε ταξιδιωτικά ημερολόγια ποιητικής πρόζας, με αριστοτεχνικότερο όλων το "Όκου νο Χοσόμιτσι". Ο Μπασό πέθανε στην Όσακα το 1694, ενώ ταξίδευε, με εξασθενημένη υγεία, για να διαδώσει στους μαθητές του το νέο ποιητικό ιδεώδες του για το χαϊκάι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα