100 απαντήσεις για το 1922
zoom in
22.00€ -10% 19.80€
Βαθύ είναι το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, βαθιές και οι συνέπειές της, οι οποίες είναι ορατές και αισθητές ως σήμερα. Πολλά ερωτήματα εγείρονται για το πώς φτάσαμε σ’ αυτή την επώδυνη για τον Ελληνισμό κατάληξη. 100 + 1 έτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Λυμπουρίδης προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε 100 καίρια ερωτήματα για τα δραματική γεγονότα που καλύπτουν την περίοδο από τον Νοέμβριο του 1920 ως τον Σεπτέμβριο 1922. Η δομή του βιβλίου βαδίζει πάνω στον άξονα μίας εύστοχης κατηγοριοποίησης των κύριων θεμάτων που αφορούν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ποιος ήταν ο ρόλος των Βενιζέλου, Γούναρη και βασιλέα Κωνσταντίνου; Ποιος ήταν ο ρόλος της στρατιωτικής ηγεσίας της (Παπούλας, Χατζανέστης, Μεταξάς, Ξεν. Στρατηγός, πρίγκιπας Ανδρέας, Τρικούπης, Πλαστήρας); Ποιος ήταν ο ρόλος των Συμμάχων και της Σοβιετικής Ένωσης; Ήταν μοιραίος άνθρωπος ο Αριστείδης Στεργιάδης; Ποια ήταν τα σφάλματα σε πολιτικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο; Τι συνέβη στη Σμύρνη όταν εισήλθαν οι Τούρκοι; Ποιος ευθύνεται για τον εμπρησμό της Σμύρνης; Ποιες ήταν οι συνέπειες της Επανάστασης του 1922; Ο Δημήτριος Λυμπουρίδης, όπως και στο βιβλίο του «1922 – ΟΙ Ευθύνες», μέσα από αυτές τις 100 απαντήσεις δίνει την ετυμηγορία του για τη Μικρασιατική Καταστροφή· αυστηρή μεν, ακριβοδίκαιη δε. Η επί σχεδόν 20 έτη ενασχόλησή του με το θέμα αυτό, η ψύχραιμη εξέταση και ανάλυση όλων των πτυχών του εκ μέρους του επέτρεψαν τη δημιουργία αυτής της συγκροτημένης και συνοπτικής μελέτης που απαντά με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο, εν τέλει, στο πλέον καυτό ερώτημα: «Τις πταίει» για τη Μικρασιατική Καταστροφή;

Γιάννης Χρονόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιάννης Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη του Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στη Βυζαντινή Ιστορία στο Hellenic Institute του Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έζησε και εργάσθηκε για μια δεκαετία περίπου στην Αγγλία και στη Σουηδία. Από το 2007 ως σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της κειμενογραφίας, των μεταφράσεων και των εκδόσεων. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σχετικά με την Αρχαιότητα, τον βυζαντινό και ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα. Ήταν τακτικός συνεργάτης των "Ιστορικών" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, των Εκδόσεων "Περισκόπιο" και του "Ελλήνων Ιστορικά" του Ελ. Τύπου. Σήμερα είναι διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Historical Quest" και συγγραφέας των σειρών "Ναπολέων Βοναπάρτης - Οι Μεγάλες Εκστρατείες" και "Βυζαντινοί Αυτοκράτορες - Στρατηγοί", οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Ξετυλίγοντας το Νήμα του Χρόνου", το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο "Ηistorical Quest" τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ το βιβλίο του "Η Επιχειρησιακή Έρευνα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" εκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα βιβλία "Το Χρονικό της Άλωσης της Πόλης" και "Το Χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας" εκδόθηκαν τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, αντίστοιχα. Του αρέσει να ακούει τα τραγούδια του Rory Gallagher, να διαβάζει τις ιστορίες του επιθεωρητή Μονταλμπάνο του Αντρέα Καμιλέρι, τις περιπέτειες του Κόρτο Μαλτέζε του Ούγκο Πραττ και του καπετάν Αλατρίστε του Αρτούρο Περέθ - Ρεβέρτε και να ταξιδεύει με το αεροπλάνο ή με τη φαντασία του και πολλά άλλα.

Δημήτριος Κ. Λυμπουρίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτριος Λυμπουρίδης γεννήθηκε το 1945 στην Πάτρα Αχαΐας. Ο πατέρας του ήταν Κωνσταντινουπολίτης και ήλθε στην Ελλάδα λίγο πριν την καταστροφή. Η μητέρα του καταγόταν από το Αϊβαλί και ήλθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1954 μετοίκησε οικογενειακώς στο Αγρίνιο. Το 1964 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήλθε στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήψη της ειδικότητας παθολογίας εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο όπου άσκησε το λειτούργημα της Ιατρικής έως και το 2013 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Από τα μαθητικά του χρόνια μελετούσε ιστορικά κείμενα για τα οποία έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση. Πάντα τον απασχολούσαν οι αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον Σεπτέμβριο του 2005 αποφάσισε να τις αναζητήσει. Μετά από 15ετή μελέτη της ιστοριογραφίας τα συμπεράσματα τα αποτύπωσε στο δίτομο αυτό ιστορικό σύγγραμμα «1922: Οι Υπεύθυνοι» που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο «1922: Οι Ευθύνες» διατήρησε τη δομή της προηγούμενης έκδοσης χωρίς όμως τις κουραστικές παραπομπές στις πηγές που αφορούν τους ιστορικούς και τις κουραστικές παραθέσεις των κειμένων των ντοκουμέντων με τα οποία τεκμηρίωνε τα συμπεράσματά του, με αποτέλεσμα τη σύμπτυξη της ουσίας σε ένα ευανάγνωστο κείμενο ενός τόμου. (Πηγή: "Historical Quest", 2022)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.575 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση